נשים במעגל החיים - דיכאון בהריון ודכאון לאחר לידה
טיפול נפשי הוא פתרון מוכח לדיכאון בהריון ואחרי לידה – אל תסבלי לבד
כולם אומרים שיהיה בסדר. שזו רק תקופה קצרה שתחלוף. שזה טבעי ושאין לך מה לדאוג. אבל הפחד והבהלה מכרסמים. את בהריון ומרגישה עצבות נוראית, פחד מצמית מלהפוך לאמא, תחושה שהחיים כפי שהכרת אותם נגמרו ושאת רק רוצה שמישהו יעצור את מחול השדים הפנימי ותוכלי לחזור לנשום.
או לאחר הלידה – כולם מברכים, מחייכים, שואלים "איזה אושר, נכון?", ואת מהנהנת ומרגישה פגומה. הרשתות החברתיות מלאות בתמונות של אימהות ופעוטות שכותבות שזו האהבה הכי גדולה ושאין שני לאושר הזה. ואת? אומללה, לא מתחברת, לא מצליחה להתאהב, מרגישה אשמה ובשקט בשקט, מבלי לשתף אף אחד, פשוט רוצה להיעלם.
דיכאון בהריון ודיכאון אחרי לידה הן שתיים מהתופעות הנפוצות עמן מתמודדות נשים, אך עדיין מדובר בטאבו, כזה שקשר שתיקה אופף אותו ותחושת אשמה נוראית מכרסמת במתמודדות עמו. אבל הסבל הזה והבדידות הקיומית שהוא מביא הם לא משקולת שנגזר עלייך לסחוב כל החיים. להפך, נשים רבות כל כך גילו כיצד טיפול רגשי מזרז את ההקלה וקוטע את הרגשות הקשים.
לחזור לנשום במפגשים מועטים
התגובות הרגשיות של נשים לאחר לידה נעות על רצף שבין דכדוך לדיכאון ובמקרים נדירים גם פסיכוזה. כ-80% מהנשים חוות דכדוך ושינויים במצב הרוח בשבועיים הראשונים שלאחר הלידה. כ-12-15% מהן יפתחו דיכאון אחרי לידה, כלומר מדובר בתופעה נפוצה ביותר.
הסימנים העיקריים לדיכאון לאחר לידה הם: תחושת עצבות ברוב שעות היממה ופגיעה בהנאה, מכל סוג במשך למעלה משבועיים. קשיי שינה גם כאשר אדם אחר מטפל בתינוק/ת. חוסר הנאה מהטיפול ביילוד, ייאוש, ריקנות, חרדה כללית וביחס אליו, או קושי בהתקשרות רגשית לתינוק.
עוד נפוצים מקרים של בכי מוגבר, חוסר אונים, אנרגיה נמוכה, תשישות, כעס, הפרעות שינה, תחושת חוסר מסוגלות וקושי ממשי של האם לטפל בעצמה ובתינוק. במקביל מדווחות גם תחושת חוסר ערך עצמי, מחשבות של האם לפגוע בעצמה ובמקרים נדירים אך מוכרים, גם בתינוק.
בטיפול שנחשב יחסית קצר מועד נלמד יחד איך לתת מקום לרגשות שלך, נבין מה בדיוק קורה לך, ונחליף את הניסיון להתמודד לבד – שמלווה בהלקאה עצמית בלתי נסבלת – בתחושה שאת לא לבד, שאפשר לעבד את הרגשות הללו ולהתגבר עליהם ושהמצב בהחלט הפיך.
עזרה לעצמך = עזרה לתינוק
נשים רבות כל כך מפנות את חיצי האשמה כלפי עצמן ולא מעבדות כראוי את הטראומה הפיזית והנפשית הכרוכה בהריון ובלידה. מניסיוני, הטיפול מסייע – להסתגלות למציאות החדשה ולתינוק, מרגיע חרדות ומפחית את הדיכאון בהדרגה.
במקרים מסוימים אני ממליצה על הערכת פסיכיאטרית כדי לבדוק נחיצות טיפול תרופתי, בשילוב עם הטיפול הרגשי, ובכך להאיץ את השיפור במצב הרוח. מניסיוני בטיפול בנשים רבות שסבלו מדיכאון לאחר לידה, ניתן להשיג שיפור משמעותי במצב הרוח בטיפול יחסית קצר.
נוסף על כך, חשיבות הטיפול הנפשי המיידי לאם היא קריטית גם להתפתחות תקינה של התינוק, שכן היא מושפעת ממצב הרגשי של האם.