נשים במעגל החיים - טיפולי פריון
טיפולי פוריות: איך לעבור את רכבת ההרים הרגשית ולרדת ממנה מחוזקים
קשיי פוריות הם מהאתגרים הנפיצים ביותר במערכות יחסים. מחקרים עדכניים מצאו כי זוגות בטיפולי פוריות מצויים בסיכון גבוה פי שלושה לפרידה וגירושים. תחושת אובדן השליטה, הכישלון האישי, בגידת הגוף ומעגל הציפייה-אכזבה מטלטלים את המערכת הרגשית אצל שני בני הזוג ומביאים להתנגשויות. גם כאשר מדובר בנשים שמעוניינות להרות ללא בן זוג הניסיונות החוזרים להיכנס להריון מערערים את הביטחון העצמי, את תחושת הנשיות ויוצרים חרדות ומתח רב.
טיפולי הפוריות עצמם כואבים ולא נעימים, משבשים את שגרת החיים ואת הספונטניות ולוח הזמנים האינטנסיבי שהם מכתיבים דוחק תוכניות אחרות. הם הופכים את יחסי המין לטכניים, מכווני מטרה ורווי מתח וכשהדבר נמשך זמן רב נדיר שאינו משפיע לרעה על המצב הרגשי.
נוסף על כך, נשים וזוגות בטיפולי פריון נאלצים להתמודד עם לחץ חברתי ושאלות חודרניות מהסביבה כמו "מה עם בטן?", "למה אתם מחכים?", ושאר הערות שנהוגות בשיח בישראל. שאלות שכאלו מדגישות את תחושת השונות מהסביבה ומעצימות את תחושת חוסר האונים.
נ' ו-ב' (בן 40, בת 39): "אנחנו לא הולכים למפגשים חברתיים כי אנחנו לא מסוגלים לשמוע את הדיבורים על ילדים או לראות את הזוגות בהריון מול הפרצוף".
ל', בת 42: "אני כבר לא מכירה את עצמי ואת הגוף שלי, מצבי הרוח האלה משגעים אותי, עליתי במשקל, אני נפוחה וכאובה, ובכלל לא יודעת אם זה ישתלם לי ובסוף אהיה בהריון או שכל הסבל הזה לחינם".
ב', בת 38, לא בזוגיות: "אני כל הזמן בהתלבטויות ופחדים…. האם אצליח להיות אמא יחידנית טובה? האם אוכל לגדל ילד לבד? האם יהיה לי מספיק כסף? וכוח נפשי? מי יעזור לי? ותמיד יש את השאלה – האם נכון לעבור את הטיפולים עכשיו או להמתין ולהמשיך לחפש בן זוג? או פרטנר להורות משותפת? מאוד קשה לעבור את הסבל של הטיפולים כשאני לא בטוחה בעצמי וכל הזמן בהתלבטות".
"אנחנו לא צריכים טיפול זוגי, אנחנו צריכים הריון"
הטיפול הנפשי בזמן טיפולי פוריות אפשרי כטיפול פרטני, זוגי, או שילוב של השניים. זוגות רבים נמנעים תחילה מטיפול מתוך תפיסה לפיה "אנחנו לא צריכים טיפול זוגי, אלא הריון", אך הדברים לא סותרים. טיפולי פוריות מאלצים את האדם להתמודד עם מרחב מפחיד ולא מוכר ועם חוסר וודאות רב, והדרך לערעור מערכת היחסים קצרה.
בטיפול הנפשי בבעיות פוריות ניתנת תמיכה וליווי רגשי. בשיחות, נייצר מרחב מאפשר לעיבוד הרגשות הנלווים לקשיי הפריון – תחושות שהסביבה הקרובה מתקשה להבין.
במסגרת הטיפול נשפר את ההתמודדות עם השפעת הטיפולים, נחזק את הערך העצמי ונייצב את יסודות הקשר הזוגי.
נלמד טכניקות הרפיה, התמודדות עם כאב והרגעה עצמית, נעבוד על שיפור התקשורת עם הסביבה ובנייה של מערכות תמיכה.
זוגות ויחידים רבים, שיפרו את חייהם ואת מערכות היחסים שלהם למרות הכאוס שמביאים קשיי פוריות לחיים. אל תתמודדו לבד.
ב' בת 38: "הטיפול הוא המקום בו אני יכולה להביא את הרגשות הכי קשים שלי, לא צריכה כאן להיות חזקה ולא לחשוב על אחרים שיהיה להם קשה לשאת העצב שלי. זה משחרר. הטיפול עזר לי לא להרגיש לבד בתוך כל ההתלבטויות, החרדות, האכזבות. זה עזר לי לקבל החלטות התואמות את הרצונות ואת הכוחות שלי ולחזק את האמונה שאני מסוגלת לעבור את זה".
ל', בת 42: "בטיפול למדתי, שטבעי שאחווה שינויים במצבי הרוח, שארגיש עצב גדול על כל טיפול שלא הצליח, כי כל פעם זה בעצם עוד אובדן. הבנתי שאני לא משוגעת, שזה נורמלי. קיבלתי כלים להתמודד עם הנפילות והכישלונות, ואיך לפרש את המצב בצורה אופטימית יותר ולא כקטסטרופה. כך הצלחתי להרגיש יותר תקווה. הזמן שהרגשתי עצב ודיכאון אחרי טיפול שלא הצליח, התקצר וגם עוצמת הרגש פחתה".
א' ו-נ' (בת 34, בן 38) "למדנו בטיפול לנהל יותר טוב את הקשרים החברתיים והמשפחתיים שלנו בתקופה הזו. שוחחנו עם ההורים והסברנו אילו תגובות לא מתאימות לנו עכשיו, על אילו שאלות לא נוח לנו לענות. אמרנו מה כן יכול לעזור לנו ומה אנחנו צריכים מהם.
החלטנו עם אילו חברים כרגע מתאים לשמור על קשר וממי עדיף לנו להתרחק, כי אנחנו צריכים לשמור על הכוחות שלנו ולהיות עם מי שטוב לנו עכשיו".